fredag 11 december 2009

Vid den tiden...

Så här års brukar vi ju vara omgivna av julrelaterade företeelser och Rom är inget undantag. Bland annat kan man gå på julmarknad på Piazza Navona och ta en åktur med en karusell (mycket populärt), som enligt en skylt tillverkades i Tyskland någon gång i slutet av 1800-talet. Man kan också köpa en ciambella romana, en slags enorm donut som man blir osannolikt mätt av, om man ens lyckas trycka i sig hela (om man vill kombinera en sådan med karusellen torde det nog alltså vara lämpligast att ta karusellen först). Här pågår också, i Sala Bramante vid Piazza del Popolo, en utställning med julkrubbor från hela världen.

Här kan man se julkrubbor i alla upptänkliga material: förutom kanske mer väntade material som trä, glas och metall kan man även se en gjord av tvättsvampar, en gjord av plastmuggar och två gjorda helt i pasta. En är gjord i en gammal känga. De är från så skilda länder som Italien, sydamerika, Kenya, Polen och Kroatien; de skildrar hur Jesus föds på en marknad, i en ladugård, i en grotta, i en italiensk bergsby. Och som betraktare tänker jag att i alla fall här är julevangeliet inte bara en historia om något som hände i Judéen för tvåtusen år sen. Det är något som kan ske var som helst, även här och nu.

P.S. Om ni följer länken ovan kan ni också lyssna på en av de mest kända jullåtarna i italiensk easy-listeningtappning. Måste upplevas. D.S.

3 kommentarer:

Cronsten sa...

Jag hittade inga julkrubbor men jag hörde låten. Det var svårt att undvika den... :)

AndreasDavour sa...

Julmsuk är ju easy listening i dagens butiker så jag tyckte det lät som vilken svensk butik som helst så här års.

Kul med ett julevangelium som tar tag i betraktaren av idag och gör det till en realitet i någon sådant som en stövel!

Unknown sa...

Wow... Sjungande skolbarn kompade av en "klassisk" keyboard. Kan det bli bättre? Julstämningen står som spön i backen :-)