tisdag 18 juni 2013

Yamato spökar

En trevlig grej med YouTube är förstås att man kan återupptäcka sin barndoms Tv-serier där. Och efter att jag såg den japanska filmen Yamato (rekommenderas för övrigt, någon annan gång kanske jag skriver något speciellt om den) kom jag att tänka på en av dessa serier, Thundersub eller Space carrier Blue Noah som den egentligen hette. En japansk animeserie från slutet av 70-talet som i likhet med många andra sådana sändes på Sky Channel i början av 80-talet. Thundersub var en sant episk serie: jorden erövras av ondskefulla utomjordingar, en enorm ubåt är mänsklighetens enda hopp, ubåten kryssar runt i stilla havet och bedriver heroiskt motstånd, för att sedan bl ombyggt till rymdskepp, segla ut i världsrymden för att göra upp med utomjordingarna.  Dramatiskt värre. Dessutom med ett mäkta snyggt ledmotiv.

När jag nu ser om serien, med Yamato fortfarande på näthinnan, är det rätt svårt att inte läsa in japanska erfarenheter och trauman från andra världskriget även här. Serien inleds med att jorden flygbombas, det nämns flera gånger hur alla huvudpersoner förlorat i princip alla sina familjemedlemmar. Ubåten har rätt många drag av Yamato och de främsta hoten mot fartyget är fiender som manifesteras i form av flygande enmans- eller tvåmansfarkoster som avlossar torpeder...

Det känns som om det borde vara intressant att jämföra med en annan liknande serie, Space carrier Yamato  (där ju analogierna är ännu mer tydliga). Undrar om det skrivits nåt om andravärldskrigsmotiv i anime?

Inga kommentarer: