fredag 26 september 2008

Den "fria forskningen"

”Die Reisen ... wurden uns ermöglicht durch grosszügige Unterstützung seitens des Herrn Preussischen Ministerpräsidenten und generalfeldmarschalls H. Göring und des Reichsführers SS H. Himmler. … Den Förderern sei auch an dieser Stelle vielmals gedankt.“

Under andra halvan av 200-talet regerades det romerska imperiet av de så kallade soldatkejsarna. ”Soldatkejsare” kallades de för första gången av den tyske forskaren Franz Altheim i en studie från 1939, som – helt enkelt – var betitlad Die Soldatenkaiser. Denna studie tillkom inom die Ahnenerbe, ett stort forskningsprojekt om tyskarnas indoeuropeiska rötter. Projektet finansierades av SS. Ovanstående citat utgör inledningen till Altheims studie.

Igår föreläste Dr. Horst Junginger från Münster om hur tyska religionsvetare enrollerades av nazismen och med sin forskning gav antisemitismen en ”vetenskaplig fasad.” I själva verket låg den ”vetenskapliga” terminologi de skapade inte långt ifrån de tirader som kunde förekomma i den ökända antisemitiska pamfletten Der Stürmer.

Jag vet nu inte huruvida de, eller Franz Altheim, var övertygade nazister eller antisemiter – jag har egentligen inga skäl att anta någotdera. Poängen är snarare att Altheim också med sitt arbete inom die Ahnenerbe hjälpte till att legitimera den nazistiska ideologin. Vi akademiker vill ofta gärna se det som att vi är de första att stå upp mot förtryckande ideologier: problemet är bara att det allt för ofta är tvärtom – att vi är de första att ge legitimitet åt ideologier genom att anpassa vår forskning efter dem.

För övrigt: en annan produkt av akademikernas samarbete med nationalsocialisterna är den ökända ”undervisningsfilmen” Der ewige Jude. I Tyskland är det bara i strikt vetenskapliga seminariesammanhang man kan få tillstånd att låna den och även det är svårt. Därför är det, som Dr. Junginger anmärkte, mycket enklare att få tag i den på diverse nynazistiska siter på Internet (där även versioner dubbade till engelska tillhandahålls). De klipp vi såg på seminariet kom från Youtube.

Inga kommentarer: