fredag 3 april 2009

Romerska gåtor, del 3

Svaret på förra veckans gåta var naturligtvis, som flera läsare gissade, Pantheon i Rom! I denna veckas gåta söker vi i stället efter ett citat:

- Den man som levererade den kärnfulla replik vi söker var uppenbarligen klart mer rynkig än i alla fall de senaste av hans företrädare på jobbet. Å andra sidan var han också betydligt mer mentalt tillräknelig, åtminstone än den sista av företrädarna som hade jobbet någon längre tid, denne har gått till historien som mer än lovligt väck (så fick han också sparken).

Upphovsmannen fick inte sitt jobb helt utan svårigheter, utan efter ett lätt kaotiskt år då förhandlingarna om topptjänsterna skett med mer eller mindre blanka vapen, och flera personer innehaft jobbet – dessa personer var faktiskt av ett bestämt antal, och i annalerna fick det här året sitt namn efter detta antal. Innan det året hade vår upphovsman gjort sig känd för vissa uppseendeväckande aktioner i en avlägsen och speciellt bråkig provins – dessa aktioner ledde sedermera till en händelse som betraktats som avgörande inom en av världsreligionerna.

När det gällde det sökta citatets tillkomst rörde det sig dock om mer fredliga, men kanske inte nödvändigtvis trevliga affärer. Upphovsmannens son (denne son och hans lillebror kom båda att efterträda fadern på som chefer för familjeföretaget; den äldre, uppenbarligen mycket förtjänstfulle brodern avgick efter bara några få år, den yngre, mindre begåvade brodern satt dock följdriktigt kvar i alldeles för många år) påpekade att faderns åtgärder i ett visst sammanhang väl var i grövsta laget. Fadern ska då ha hållit fram några föremål av den typ som de just talade om och genmält med den odödliga replik vi nu söker.

Vilket är citatet?

4 kommentarer:

Lovisa sa...

Åh, jag vet igen *klappar mig själv på axeln* och lovar att inte ge några ledtrådar i kommentaren den här gången!

Krajks sa...

Å, jag vet också! :D

Minerva sa...

Var gissar man någonstans?

Barbarossa sa...

Hmmm. Hade inte tänkt på den saken. Äsch, gissa här, vetja - om du har rätt så kan visserligen också andra se det, men det syns å andra sidan också vem som var först med lösningen!:-)