fredag 17 april 2009

Romerska gåtor, del 4

Vi söker denna gång en vara som huvudsakligen är känd under två namn. Inom den här varans speciella användningsområde – en mycket central del av tillvaron i vilket samhälle som helst – verkar romarna ha använt den sökta varan till precis allting. Detta kan tyckas underlig tills man får reda på att de helt enkelt använde den här varan på samma sätt som vi idag använder en helt annan, för oss fullkomligt självklar basvara.

Den vara vi söker var man tvungen att tillverka och tillverkning fanns uppenbarligen lite varstans i riket. Det som dessa små industrier väl bör ha haft gemensamt var att de borde vara belägna nära de områden där råvaran inhämtades och att grannarna bör ha klagat.

Den här varan finns inte att få tag i idag; många tycker säkert att det bara är bra. Om man dock vill göra något som fordrar att man använder den brukar de kunniga rekommendera att man tillgriper liknande produkter som numera tillverkas i fjärran Östern (som allt annat). Möjligen kan man dock faktiskt även använda en horribel substans som brukar vara resultatet av vissa ohyggliga och genuint norrländska riter.

Om den sökta varan kan vidare sägas att den i slutet av 1990-talet ska ha påträffats i Konsumversion på Institutionen för klassiska språk i Uppsala. Om detta är sant rör det sig med all sannolikhet om en förfalskning.

Vilken är den sökta varan (och vilka var de två namnen)?

5 kommentarer:

Lovisa sa...

Alltså, hur är reglerna nu? Får man gissa högt i kommentatorsfältet?

Barbarossa sa...

Ja, det får man. Om man då gissar rätt syns det ju att man var först.:-)

Ida sa...

Äppel päppel pirum parum
svaret torde vara ...

Krajks sa...

"...resultatet av vissa ohyggliga och genuint norrländska riter."

Hmpf!

U sa...

Kan bekräfta den blåvita varianten på klassiska. Det var jag som gjorde den. (Strängt taget fanns dock bara själva förpackningen, inte innehållet, vilket nog var lika bra)