tisdag 28 april 2009

Romerska gåtor, del 5

I den sista romerska gåtan (för den här gången i alla fall, fler kanske kommer) sökes en händelse - som ledtråd kan nämnas att denna händelse faktiskt avhandlats tidigare på denna station. Detta naturligtvis nämnt som en uppmuntran till läsarna att läsa igenom även arkiverade blogginlägg - Ni vet ju aldrig vad Ni kan ha missat, eller hur?
I dagens gåta måste vi måste vi börja med att söka oss till rikets obygder. I det område där vi befinner oss hade romarna vid den tid då den efterfrågade händelsen inträffar bedrivit en rätt brutal u-hjälp under det sista tjugotalet år; det här området blev senare föremålet för en annan bekant historiebok som brukas kallas för det första etnografiska verket.

I den händelse vi söker är två huvudpersoner inblandade. Dels en lokal förmåga som långt senare (naturligtvis) kom att ses som en nationell hjälte av hysteriskt nationalistiskt anstuckna landsmän; dels en romare, som antagligen bara hade fått fel jobb. Följderna blev i alla fall enligt alla historiker vådliga; till saken hör att den här händelsen var en sån där sak som verkligen inte inträffade ofta (åtminstone inte om man får tro romarna) och definitivt inte ofta på den skala vi har att göra med här. I alla fall en historiker låter antyda att allt egentligen var vädrets fel. Den herre som vid den tiden styrde Rom reagerade på den här händelsen med att uppmana den tidigare nämnde romerske huvudpersonen att lämna tillbaka några saker. Skälet var väl att man tyckte att de där sakerna var sådana som man verkligen inte borde tappa bort (de återfanns senare).

Till förvirringen hör att man inte vet exakt var den här händelsen inträffade, även om vissa utgrävningar under de senaste åren gör att man nu ändå är ganska säker.

Vilken är händelsen och när inträffade den?
Bonusfråga: ...och vad var det egentligen för fel på vädret?

Inga kommentarer: