onsdag 3 december 2008

Akademisk indignation...

Igår var det två rätt intressanta reportage som hade en hel del gemensamt på nyheterna. Det första handlade om skolan i Finland, där undervisningen håller mycket hög kvalitet eftersom de bästa studenterna söker sig till lärarutbildningen. Detta trots att lärare inte, som man skulle kunna tro, har högre löner än i Sverige. Förklaringen var i stället att läraryrket helt enkelt har mycket högre status än i Sverige. Men varför har yrket högre status? Den frågan diskuterades aldrig. Det andra inslaget handlade om en djurskötare som med rätt effektiv, lakonisk humor berättade om hur han hade blivit överfallen av en tiger. Men vad hände sen - avlivades tigern eller är den kvar? Är den här djurskötaren rädd/hatisk mot djuret så här efteråt? Ännu en gång bröts inslaget innan det blev riktigt intressant.

Var finns analysen, var finns reflektionen? Och varför har jag en krypande känsla av att jag låter som någon av Jan Berglins seriefigurer?

1 kommentar:

Åka sa...

Kanske en del av förklaringen till att skolan är bra i Finland också är att de faktiskt aldrig (så vitt jag vet) har gjort någon riktigt grundlig omorganisering av alltihop, så som vi gör i Sverige typ var fjärde år eller så. Det är lättare att jobba med kontinuitet.

Fast det vore ju kul att veta hur det kommer sig att läraryrket har status där.