söndag 21 december 2008

"Humanism?"

Religioner bör tydligen, enligt somliga anhängare av Humanisterna helst förbjudas överhuvudtaget, på grund av de beklagliga konsekvenser religionen fått genom historien.

Vill Humanisterna genom sitt namnval göra gällande att humanism är liktydigt med en ateistisk livsåskådning? Detta är i så fall rätt stötande för alla dem – jag kanske bör nämna att jag räknar mig själv till deras skara – som anser att religion och humanism inte bara låter sig förenas, utan hör samman på ett självklart sätt. Men: om vi lämnar detta åt sidan så är det väl fullkomligt självklart att religionen är roten till allt ont i världen – på samma sätt som alla möjliga ideologier, vad vi än må kalla dem.

Visst finns det vissa ”ismer” som i sig själva är inhumana (nationalsocialism och fascism ligger ju nära till hans att tänka på här). Men kvarstår inte faktum att det är det sätt på vilket vi följer ideologier, lika ofta som ideologin/religionen vi följer i sig, som utgör faran? Anhängare av alla typer av ”ismer” kan ju i sin hängivenhet (en hängivenhet som ofta betecknas som just ”religiös”) tendera att sluta reflektera kritiskt över vad de egentligen håller på med. Något som sker alldeles för ofta - varvid hängivenheten hotar att slå över i brist på respekt och intolerans gentemot oliktänkande. Den intolerans som i sin tur kan leda till inhumanitet. Och som somliga som kallar sig själva ”humanister” tydligen kan ge uttryck för.

2 kommentarer:

Magnus Engdahl sa...

Hej, tycker att det var ett bra inlägg. Nu skall man ju inte dra alla Humanister över en kam men helt klart finns det tendenser hos vissa av dom som du beskriver.

God Jul

Barbarossa sa...

Tack, och tack detsamma! Ja, jag vill vara tydlig med att jag inte kritiserar Humanisterna som organisation för detta.