fredag 17 oktober 2008

Reclaim the stage

Ni som är Uppsalabaserade har - hoppas jag - inte undgått att lägga märke till Operafabrikens uppsättning av Trollflöjten som fortsätter denna helg. Opera, som väl oftast förknippas med stora scener, kända stjärnor och "finkultur" i största allmänhet, spelas här av en ensemble bestående till allra största delen av amatörer, i en skolaula. Det är ett oerhört lovvärt initiativ - Operafabriken visar att opera kan göras på ett avslappnat och opretentiöst sätt (utan att man för den skull skulle behöva göra avkall på kvaliteten: det jag hört och sett om uppsättningen lovar mycket gott). Och måste inte all kultur, i grunden, drivas av entusiasm?

Sedan är det också rätt passande att man väljer att ge Trollflöjten - Mozart skrev ju denna sin sedelärande historia om Papageno, nattens drottning, Sarastro med flera och deras diverse förehavanden, inte för en kunglig scen eller för några uppburna stjärnor, utan för herr Schikaneders ensemble som huserade i en teater i Wiens förorter. Alltnog: Operafabrikens uppsättning av Trollflöjten ges till exempel i morgon på Katedralskolan. Hoppas vi ses där!

2 kommentarer:

Lovisa sa...

Hälsa PR-chefen om du ser henne! Vi var båda medlemmar av redaktionen för den famösa skoltidningen Schilldringar (ja, vi gick på Schillerska gymnasiet och ja, vi kommer från Göteborg och gillar ordvitsar).

Barbarossa sa...

Aha! Såg dock inte några ordvitsar i programhäftet (eller i alla fall inga jag fattade). Du får väl be henne att skärpa sig.;-))