torsdag 23 oktober 2008

Världen i ett Seychellnötskal

Somliga kallar det Augsburgska konstskåpet för "världens åttonde underverk"; även om man kanske inte behöver ta till sådana beskrivningar är det i alla fall ett fullständigt fascinerande föremål. Det konstruerades av en viss Philip Hainhofer, en mångsysslare i Augsburg som vi idag antagligen hade beskrivit som en entreprenör. Denne entreprenörs affärsidé var att tillverka en typ av möbler som idag kallas konstskåp; det skåp som idag står i Uppsala är ett av de sex man vet konstruerades under Hainhofers ledning. Det har beräknats att ett 30-tal hantverkare arbetade med att konstruera detta skåp och dess inventarier under sex år på 1620-talet; Hainhofers roll i sammanhanget var väl närmast att samordna dessa resurser.

Det speciella med detta skåp är nu att det är komplett: alla de saker som hör till skåpet finns fortfarande kvar. Och det som gör detta viktigt är att skåpets själva funktion var att utgöra ett slags universum i miniatyr - det bar på en föremålssamling, som på olika symboliska sätt skulle symbolisera hela den kända världen, det av naturen skapade och det av människan skapade. I skåpets gömmor finns därför allt från ett mekaniskt piano till en mumifierad krokodil. Hela skapelsen kröns av en pokal gjord av en Seychellnöt: den var antagligen skåpets mest värdefulla inventarium åtminstone när skåpet byggdes. Vid den tiden hade Seychellerna nämligen inte upptäckts. Så de nötter som där växer fick man bara tag i när de flöt i land någon annan stans i världen och då visste ingen var de kom ifrån: somliga trodde att nötterna växte på enorma träd på havets botten.

Augsburgska konstskåpet tar nu steget in i den moderna tiden i och med att en virtuell utställning om konstskåpet öppnas. I denna utställning ska man kunna företa en färd genom skåpet, dess gömmor och skrymslen och bland alla de saker som ryms däri. På så sätt kommer skåpet att bli mycket mer tillgängligt i den virtuella världen än IRL. Utställningen öppnar på Museum Gustavianum i morgon klockan 11. Be there!

2 kommentarer:

Cronsten sa...

Om man nu inte hade upptäckt Seychellerna än, hur visste man att det var seychellnötter?

Barbarossa sa...

Hmmm, bra fråga.:-) Men faktum är att de åtminstone bland folk som begrep sig på tyska brukade kallas "Meernüsse."